2 Şubat 2014 Pazar

Milletvekiline de yasak! 'O soru önergesini kaldır'

Vatan
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bir mahkemenin TİB aracılığıyla kendisine yolsuzlukla ilgili Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesini kişisel web sitesinden çıkarması için tebligat gönderdiğini açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Meclis Başkanlığı’na ‘Sabah-ATV satışı için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından bir para havuzu kurulduğu iddialarını yazılı bir soru önergesiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. Oran bu önergeyi de daha öncekiler gibi ‘umutoran.com’ adresindeki sayfasına koydu. Oran, önceki gün saat 17.27’de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından uyari@ihbarweb.org.tr adresinden chp.org.tr uzantılı adresine gönderilen bir e posta ile Meclis’e sunduğu yazılı soru önergesini içeren “umutoran.com” adresindeki sayfasının erişime engellenmesinin talep edildiğini açıkladı.

‘Yazılanlar hukuka uygun’

Engellenmesi istenen sayfada, TBMM’nin resmi web sitesinde yayınlanan, hukuka uygun olarak verilmiş yazılı soru önergesinde yer alan soruların dışında tek bir yorum dahi bulunmadığını belirten Oran şunları söyledi:

“Oysa İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara göre bu içerik 5651 sayılı Kanuna aykırılık taşıyormuş. Milletvekilinin görevi ve sorumluluğu millet adına iktidarı denetlemektir. Bunun araçlarından biri de ilgili bakanlara kamuoyunda yer bulan iddiaları ve usulsüzlükleri sormaktır. Kendisinden şüphesi olmayan da bu sorulara namuslu bir şekilde cevap verir. Hükümet bu sorulara cevap veremediği gibi yasama faaliyetini sansürlemeye çalışmaktadır. Yolsuzluk soruşturmasının üstünü kapatmak için milletvekillerinin yazılı soru önergeleri bile yasaklanmaya gayret edilmektedir. Kim hangi hakla soru önergesi vermeme, web sitemde yayımlamama yasak koymaya cüret edebilir. Başbakan Erdoğan’ın emriyle TİB, tbmm.gov.tr adresine girip yolsuzluk önergelerini de mi ayıklayacak? Milli iradenin temsilcisi olan Meclis’e sansür girişimine asla boyun eğmeyeceğiz.”

‘İletişim bilgilerimi de istediler’

Kendisinden ‘rahatça iletişim kurabilmek’ için iletişim bilgilerinin de istendiğini kaydeden Oran, şöyle devam etti: “Ben de TBMM makam telefonumu ve adresimi yazdım, belki Sayın Cemil Çiçek Meclis santralına talimat verir de arayan yasakçı hakime ve TİB uzmanlarına “bu ülkede AKP dışında da milletvekilleri var” deyiverir, kim bilir! Bu olay halen TBMM’de görüşmeleri süren internete zincir vurma tasarısının ne kadar vahim sonuçları olacağının da somut göstergesi olmuştur. Hakim kararıyla milletvekiline yasak getiren zihniyetin, bu yasadan sonra sadece TİB kararıyla neler yapabileceğini herkes düşünmelidir. Kabus gerçek olacak, bu yasa çıkarsa Türkiye’de internet özgürlüğü, basın özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü tam olarak zincire vurulacaktır. Bu yasayla birlikte Erdoğan’ın emriyle TİB’in, www.tbmm.gov.tr adresine girip orayı bile erişime engellemesi, yolsuzlukları anlatan önergeleri ayıklaması beklenmelidir!” dedi.

Önergeyi haber yapan T24’e de tebligat

TİB, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda Umut Oran’ın soru önergesiyle ilgili haber yapan T24 internet sitesine de bir yazı gönderdi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Bilgi İhbar Merkezi’nin uyari@ihbarweb.org.tr adresinden T24’ün bilgi@t24.com.tr adresine gönderilen yazıda “içeriğin çıkarılması veya söz konusu içeriğin Türkiye’den erişiminin engellenmesi” talep edildi. T24’ün yayın yönetmeni Doğan Akın, sitenin karşı karşıya bu talebe tepki göstererek “Yolsuzluk sorularını TBMM’nin sitesinden de kaldıracak mısınız!” diye sordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder