22 Haziran 2013 Cumartesi

Mevlana Meydanı'nda Vatandaş Ağaç Arıyor!

Mevlana Müzesi’ni gezdikten sonra meydanda dinlenebilinecek bir yer bulamayan yerli turistler, meydanda kalan son ağaçların gölgesine ve cami önündeki gölgeliğe sığınıyor.
 Salih KÖPRÜLÜ  Yeni Meram KONYA
KONYA Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz Aralık ayında hizmete sunulan meydanda sadece, 4 ağaç kaldı. Meydan kenarında bulunan bu ağaçlar da turistlerin ilgi odağı oldu. Sıcaktan bunalan turistler, bu ağaçların altında dinlenerek müze önünde vakit geçiriyor. Meydan yapım aşamasındayken Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyu ile paylaştığı fotoğraflarda, meydanın orta yerinde ağaçlar bulunmasına rağmen bu projeden neden vazgeçildiği de vatandaşlar tarafından ayrıca merak ediliyor. Kuru bir alan görüntüsü ile eski halinden eser kalmayan meydan, en çok da yerli turistler tarafından eleştiriliyor. Daha önceki yıllarda Mevlana Müzesi’ni ziyaret eden turistler, meydanın son görüntüsünü eleştirerek, eski halinin daha güzel olduğunu ifade ediyor.

ŞEHİR DIŞINDAN
GELENLER DE TEPKİLİ
Eski meydanın Konya’ya daha çok yakıştığını anlatan vatandaşlar, “Madem Konya’ya böyle bir meydan kazandırıldı ve bu kadar para harcandı, daha güzel ve işlevsel bir meydan olabilirdi. Bu alanda oturabileceğimiz, dinlenebileceğimiz, soluklanabileceğimiz bir yer biz göremiyoruz. Sıcaktan bunaldığımız için bu ağaçları bulabildik ve gölgesine oturduk Gölgeye oturabilmek içinde epey bir bekledik: Çünkü meydanda dinleneceğimiz bir yer olmadığı için herkes gölgelik yer arıyor ve dolu oluyor. Meydanın belli bölümlerine banklar konulsa veya belli yerlerinde ağaçlar olsa turistler açısından özellikle yaz aylarında daha iyi olur. Meydanın bu görüntüsü bizce Konya’ya yakışmıyor. Konya’ya daha öncede gelmiştik. Biz Ankara’dan geliyoruz. Daha önceki alanda, istediğimiz kadar vakit geçirebiliyorduk. Ama şimdi onu yapamıyoruz. Şuan gölgesinde oturduğumuz ağaçlar, çölün ortasında vaha gibi. Bir daha geldiğimizde umuyoruz ki dinlenebileceğimiz bir alan bulabiliriz” dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Türbesi ile Sultan Selim Camisi önüne yapılan Mevlana Meydanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 19 Aralık'ta hizmete açılmıştı. Çok kısa sürede yapımı tamamlanan meydanda, ağaçların sökülüşü tartışma konusu olmuştu. Büyük mitinglerin yapılabilmesi için tasarlanan meydanın son hali, kamuoyuna sunulan fotoğraflardan da farklılık gösteriyor. Fotoğraflarda meydanın belli bölümlerinde ağaçların olduğu görülürken, son halinde ise bu ağaçlardan yok.

4 yorum:

  1. oradaki ağaçların sürekli sulanmasından dolayı cami temeli su almıs ve bunun düzeltilmesi tam 1 yılı aldı.. bi Konyalı olarak bende bu durumdan rahatsızdım ama işin gerçeğini öğrenince razı oldum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni çok fena kaldırmışlar dostum öyle olsa ecdad kendi yaptığı camilere çınar dikmezdi ve su an tramvay yüzünden türbe ve cami hasar görüyor

      Sil
  2. Diğer camilerde niye olmuyor ağaç sulanınca? Cami temeline kediler kaçmıştır belki ha?

    YanıtlaSil
  3. 1) yüzyıllık çınarlar su istemez 2) oradaki suyu emdikleri için nemi alırlar 3) düzenleme için değişiklik yaparsınız AMA yerden gövdesini yükseltmiş asırlık ağaçları kesmezsiniz .. çünkü böyle bir ağacın gövdesi sadece 2-3 metre kare alan kaplıyorken bir dönümün 3'te 1'ini gölgeler ve serinletir.

    YanıtlaSil